Mobil 5

Handen är ett av de allra största av kroppens cirka 40 mikrosystem.
Egenvårdskursen i Koreanska HandTerapi är anpassad till tre dagar för att du lätt ska lära dig lindra dina och din familjs vardagskrämpor. För bästa resultat är det viktigt att du tränar själv mellan kursdagarna. Vi kommer också att ha återträffar för att uppdatera oss och MOXA tillsammans.

Scrolla ner för mer information.

Vid sjukdom kontaktar du din läkare.

Berättelse ur verkligheten;
Detta hände för drygt tio år sedan. Vi var på resa till Blekinge och min goda vän hade blivit väldigt hes. Får jag låna din hand?, frågade jag och började massera hennes långfinger på det ställe som motsvarar halsen. Efter en stund släppte hesheten och min goda vän blev mycket förundrad över att det fungerade. Efter en tid träffade min goda vän på en bekant som också var hes och hon tänke, att jag provar väl att göra som Gunilla gjorde. Efter en stunds masserande släppte hesheten på hennes bekant.

Det var då som min goda vän uppmuntrade mig till att starta Egenvårdskurser i Koreansk Handterapi här i Falkenberg, vilket är unikt i Sverige. Holger Wendt har, i samarbete med undertecknad, tagit fram ett studiematerial som är anpassat för att kursdeltagarna enkelt ska kunna lindra smärta samt sina och familjens vardagskrämpor. Vilket också är vår gemensamma mission.

Berättelse från vardagen om en Stukad barnfot
Här om dagen halkade en liten släkting till mig på en vattenfläck på golvet och stukade sin fot. Vristen började svullna upp och hon hade väldigt ont.
Vi började med att lägga på en kylklabb för att sedan linda vristen och foten hårt med en elastisk binda.
Jag tog hennes lillfinger och började massera det område på fingret som motsvarar det onda stället på vristen, enligt den Koreanska HandTerapin.
Det ömmade mycket på fingret och jag fick ta det lite försiktigt med massagen. Efter en stund bytte vi till att massera tummen på den andra handen.
Efter ca 15 minuter gjorde det mindre ont, både på fingrarna och den stukade vristen.
Efter ytterligare 10 min kom det en kompis som ville leka. Då ville hon ta av sig den elastiska bindan och sprang skrattandes iväg, helt obehindrad, utan att halta.
Ja den självläkande krafter är stark, men det gäller att komma ihåg att använda de teknikerna, när behovet uppstår.

Koreansk HandTerapi som Egenvård

Holger Wendt, Akupunktör Holger Wendt, Akupunktör

Ja, det kan kanske låta märkligt att det fungerar. Koreansk HandAkupunktur är en medicinsk upptäckt av den sydkoreanske läkaren i Traditionell Orientalisk Medicin, Dr. Tae Woo Yoo. Han ägnade åren 1971-75 åt att utforska och systematisera ett komplett behandlingssystem och kallade det Koryo Sooji Chim. Ordagrant översatt betyder det "koreansk hand-finger-akupunktur".

I Koreansk HandTerapi som Egenvård, har vi valt att använda oss av teknikerna massage, moxa och akupressurplåster. Holger Wendt, som tog metoden till Sverige år 2001, har också tagit hänsyn till det i kurskompendiet som vi använder i Egenvårdskursen. Ett kurskompendium som är gediget och omfattande.

Den som först tog metoden till Falkenberg, var Osteopat Ann Wikström, vilket jag är henne evigt tacksam för, att hon bjöd hit Holger och sittande runt Anns köksbord, fick vi den första introduktionen i den Koreanska HandTerapins förunderliga värld. Efter det utbildade Ann och jag oss till terapeuter i KHA och vi är också legitimerade att hålla Egenvårdskurser.

"Jag rekommenderar verkligen kursen i koreansk handterapi som Gunilla Nilsson håller. På ett lättfattligt och intressant sätt går hon igenom meridianer och handens olika punkter enligt korrespondensprincipen."                                                                                                                                                                                  Patrick Olsson

"Kan verkligen rekommendera Gunillas kurser. Så bra hjälpmedel att hjälpa sig själv och andra."

Lisbeth Larsson

Vad händer under kursdagarna?


- Vi går igenom den s.k. korrespondensterapin - var på handen hittar vi det som motsvarar våra kroppsdelar och hur behandlar du det med Egenvårdsmetoden.       
- Vi använder teknikerna massage, moxa och akupressurplåster och lokaliserar effektiva behandlingspunkter.
- Vi går igenom basrecept för man och kvinna, vid smärta, illamående, stress, utmattning och rehabilitering med mera.
- Vi går igenom grunderna inom TCM (Traditionell Kinesisk Medicin);
Yin Yang, 5-elementen, kinesiska klockan, meridianernas flödesföljd samt viktiga punkter för DuMai och RenMai, som är våra två huvudmeridiander.
- Vi praktiserar och alla får individuell handledning.
Vi håller fortlöpande kontakt med varandra och med Holger Wendt genom vår facebookgrupp. Holger är akupunktör från Lund och tog den Koreanska HandTerapin till Sverige redan år 2001. 

Här på bilden ser du hur Holger Wendt behandlar sig själv med moxa. Du ser en moxastav som sitter i en moxahållare. 
Det är en stärkande behandling och mycket lindrande mot värk.

Vad ingår i kursen?

Kurskompendium och KHT-karta samt kursmaterial som moxahållare, moxa, silver- och guld-akupressurplåster. Detta gör att du kan börja praktisera din nya kunskap direkt. Du får också lunch och frukt. Vi bjuder också på ekologiskt te och du kan välja mellan snökryssantemumte och grönt Long Jing te. Efter den tredje dagen får du ett kursintyg utfärdat av Holger Wendt och undertecknad.

Inga förkunskaper krävs bara stor nyfikenhet och ett öppet sinne.
Du ingår också i vår facebookgrupp där vi kan utbyta erfarenheter och frågeställningar.

Datum, tider och kostnad;
läs mer om kursen på Egenvårdskurser PåGång och intresseanmälan gör du till mig på kontaktsidan.
Alla deltagare kontaktas personligen innan kursstart.
Vid allvarligare sjukdomstillstånd kontaktar du alltid din läkare.
Varmt Välkommen!
 

Bild från den
ÖPPNA FÖRELÄSNINGEN om KOREANSK HANDTERAPI som Egenvårdsmetod som ägde rum på Huscentrum den 24/3  2019 med  Holger Wendt